Tara viert haar zevende verjaardag. Ze wil graag een heksenfeestje. Okay, er zijn wel wat voorbereidingen die je moet treffen. En met het kopen van een aantal materialen moet je niet tot het laatste moment wachten. Maar ook zonder het huren van een complete themakist kom je een heel eind. Gewoon wat rondkijken op internet en op tijd wat – meestal goedkope – spulletjes inslaan.
Omdat het draaiboek voor Tara’s heksenfeestje best leuk is geworden lees je hieronder een verslagje van de dingen die we op het programma hebben staan. Dat is wellicht handige informatie voor vaders en moeders die ook zoiets in gedachten hebben voor het kinderfeestje van hun kroost …
Binnenkomst – uitleg van het heksenfeest en het heksendiploma (over het diploma later meer)
Kadootjes – de presentjes die de gast-heksen voor de jarige heks hebben meegebracht worden onder een kleed vandaan getoverd met een toverstokje en een spreuk. Het toverstokje maak je zelf van een zwart rietje waar je aan beide uiteinden wat aluminiumfolie hebt gedaan.
Limo drinken en wat te snoepen – Geef de kinderen heksendrank in een flesje. Je kunt hiervoor aanmaaklimonade gebruiken. Die is lekker fel gekleurd: oranje of groen.
Je kunt de kleine heksen allemaal hun eigen flesje geven met hun naam erop. Breezer flesjes zijn hiervoor geschikt als je de etiketten eraf haalt en er een ander leuk etiket (bijvoorbeeld met de naam van het kind) opplakken (tip aan ouders: drink vooral niet zelf alle Breezers op. Tenminste niet voordat het feest ten einde is :-)).
Om de heksjes wat te snoepen te geven bak je cake-lollies. Na het bakken en afkoelen steek je een ijsstokje in het cakeje. En de kinderen versieren zelf het cakeje versieren met glazuur en zoetigheden. Het bakblik met de lolly-vormen is te koop bij Xenos voor zo’n vier euro.
Opdrachten doen – Tijdens een kinderfeestje laat je de kids natuurlijk zelf het één en ander doen. Om het (aan het begin van deze tekst genoemde) heksendiploma te verdienen, moeten de heksjes een aantal opdrachten uitvoeren. Natuurlijk zijn er heel veel verschillende opdrachtjes te verzinnen. Het maakt niet zoveel uit wat je doet. Als het maar redelijk simpel en niet al te competatief is. Want het is nooit leuk als er op een verjaardagsfeestje te duidelijke winnaars en verliezers zijn.
Wij kiezen voor de volgende opdrachten:
Heb je nog tijd over in het programma of heb je eigenlijk een extra activiteit nodig? Laat de heksen hun eigen snoepbezem maken. Van een stukje zoethout en dropveters bouwen ze een eetbare heksenbezem. En als je echt een hiaat in het programma hebt zorg je dat je een DVD achter de hand hebt. Sabrina de tienerheks en Salem de kat is een luchtig tekenfilmpje dat in het thema past.
Eten – Van al die activiteiten krijg je natuurlijk honger. De jarige heks kiest haar favoriete eten. Als extraatje, en om in de heksensfeer te blijven, geef je de kinderen ook nog bakje gelatinepudding met een oogbal-popper erin. Zo’n fopoogbal koop je bij de Action. Voor 65 eurocent per twee stuks.
Heksendiploma – Aan het einde van het feest krijgt elke heks een diploma uitgereikt. Je kunt het diploma printen en aan de kinderen meegeven. Maar natuurlijk kun je het diploma ook naar de ouders van de gast-heks versturen per e-mail. Vergeet dan niet om van tevoren de e-mailadressen te verzamelen. Het sjabloon van het heksendiploma (als pdf of doc) dat wij hebben gebruikt bekijk je hier.
De ruimte waar je het heksenfeestje houdt kun je ook nog wat versieren. Met een vleermuizen-slinger en een spinnenwebben-tafelkleed bijvoorbeeld kom je al een heel eind. Onder andere te koop bij Xenos. Een paar fopspinnen doen het ook goed.