Theefeestje in Alice in Wonderland stijl

26 Nov 2016

Leuk om met vrienden en vriendinnen te doen, bijvoorbeeld als thema met je verjaardag: een tea party. Niet zomaar een tea party, maar een theefeestje met een Alice in Wonderland twist.

De eettafel hebben we versierd met typische Alice in Wonderland dingetjes. Zoals leuke zelf geprinte labels aan de theepotten en de theekopjes. Doorgeknipte speelkaarten die we in de cupcakes hebben geprikt. En een paar klokken aan de muur, om ervoor te zorgen dat het Witte Konijn de tijd goed in de gaten kan houden. Aan de deur werden de gasten verwelkomd met een vrolijke, maar niet erg behulpzame wegwijzer 🙂

Alice in Wonderland theefeestje - wegwijzer. Niet handig, wel vrolijk :-)

Alice in Wonderland theefeestje – wegwijzer. Niet handig, wel vrolijk 🙂

We hebben carrot cake, scones, brownies, muffins, mokka cupcakes en noem het maar op qua lekkers gebakken. Hieronder vind je een paar van de recepten: voor Britsh cones, mokka cupcakes en lekkere sandwiches met eiersalade.

Alice in Wonderland theefeestje - de eettafel is gedekt

Alice in Wonderland theefeestje – de eettafel is gedekt

Alice in Wonderland theefeestje - mokka cupcakes

Alice in Wonderland theefeestje – mokka cupcakes

Verschillende soorten lekkernijen: cupcakes en brownies

Verschillende soorten lekkernijen: cupcakes en brownies

Theekopjes met een Alice in Wonderland label

Theekopjes met een Alice in Wonderland label

British scones

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels suiker
  • 50 gram boter
  • 1 ei
  • 75 ml melk
  • 60 ml slagroom
  • 225 gram jam (frambozen)

Uit de keuken:

  • bakplaat
  • bakpapier
  • deegroller
  • uitsteekvormpjes 6 cm (kan ook met een glas)

Tijd:

  • 20 minuten bereidingstijd
  • 10 minuten oventijd
  • 10 minuten wachttijd

Stappenplan voor 8 scones

  • Verwarm de oven voor op 225 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.  Zeef het bakmeel, bakpoeder en het zout in een kom. Voeg daarna de vanillesuiker en suiker toe. Snijd de boter met 2 messen door het meel (boter fijnhakken met het mes en dan bij het meel doen).
  • Klop het ei met de melk los. Bewaar ½ eetlepel van het ei melk mengsel voor het bestrijken en voeg de rest toe aan het meelmengsel. Kneed dit samen tot een samenhangend deeg.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1,5 cm dik. Steek met het uitsteekvormpje of het behulp van een glas 8 rondjes uit het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant van de rondjes met het achtergehouden ei-melk mengsel. Bak de scones in het midden van de oven in ongeveer 10 minuten lichtbruin en gaar.

Haal de scones uit de oven en laat het 10 minuten afkoelen. Klop ondertussen de slagroom stijf. Serveer de scones met de jam en de slagroom. Scones zijn ook erg lekker met lemon curd.

(Recept: AH Allerhande)

Mokka cupcakes met espresso glazuur

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

  • 125 gram boter, op kamertemperatuur
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker (zak 500 gram, Van Gilse)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 eetlepels volle melk, warm
  • 2 theelepels oploskoffie espresso
  • ½ reep pure chocolade, fijngehakt
  • 1 reep witte chocolade
  • 2 eetlepels amandelschaafsel (optioneel)
  • 2 eetlepels witte chocoladevlokken (optioneel)

Uit de keuken:

  • 12 papieren cakevormpjes
  • 1 muffin bakvorm voor 12 cakejes
  • mixer

Tijd:

  • 25 minuten bereidingstijd
  • 20 minuten oventijd
  • 1 uur wachttijd

Stappenplan voor 12 mokka cupcakes met espresso glazuur

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de papieren vormpjes over de muffinvorm. Klop met de mixer de boter, basterdsuiker en vanillesuiker in een kom tot een romige massa. Doe de eieren erbij en klop ze met de mixer tot ze helemaal zijn opgenomen. Voeg het bakmeel toe en meng dit met een spatel. Klop de melk en 1 theelepel oploskoffie erdoor. Spatel dan de stukjes pure chocolade erdoor.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes doe dit voor ongeveer tweederde want anders gaat het tijdens het bakken eroverheen. Bak de cupcakes in het midden van de oven in 15 – 20 minuten gaar. Laat 5 minuten afkoelen in de muffinvorm en laat ze vervolgens uit de vorm nog 1 uur afkoelen.
  • Doe de witte chocolade samen met de rest van de oploskoffie in een (steel)pan. Hang die in een grotere pan met bijna kokend water en laat smelten (au bain-marie).

Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan zonder olie of boter in ongeveer 3 minuten goudbruin. Bestrijk de bovenkant met de gesmolten chocolade. Decoreer de cupcakes met de chocoladevlokken en het amandelschaafsel.

(Recept: AH Allerhande)

Sandwiches met eiersalade, komkommer en bacon

Dit recept is geschikt voor 4 personen je kan ze natuurlijk ook in kleinere stukjes snijden zodat het meer gepast is voor een high tea.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 6 eetlepels crème fraîche
  • 4 eetlepels mayonaise
  • zout
  • peper
  • 100 gram bacon
  • 1 komkommer
  • 8 sneetjes casinobrood

Uit de keuken:

  • keukenpapier
  • dunschiller
  • koekenpan met anti aanbaklaag

Tijd:

  • 10 minuten bereidingstijd

Stappenplan voor 4 sandwiches met eiersalade, komkommer en bacon

  • Kook 4 eieren in 8 minuten hard, spoel ze af onder koud stromend water en pel ze. Snijd de eieren fijn en schep ze om met 2 eetlepels crème fraîche en 4 eetlepels mayonaise, breng met zout en peper op smaak.
  • Bak 100 gram bacon uit in een droge koekenpan met anti aanbaklaag.
  • Schaaf 1 komkommer met een dunschiller in lange repen en dep ze droog met keukenpapier.

Besmeer 8 sneetjes casinobrood dun met 4 eetlepels crème fraîche. Beleg de helft met komkommerlinten, schep er eiersalade op en dep af met bacon. Leg de andere met crème fraîche besmeerde sneden erop en snijd het brood schuin doormidden.

(Recept: AH Allerhande)