Onderzoekers zijn het erover eens: de Westerse drakensoorten zijn aan elkaar verwant. Toch zijn er interessante verschillen te ontdekken tussen de Westerse ondersoorten. Zo kan de Europese draak vuur spuwen met behulp van een licht ontvlambaar. Datzelfde gif is bij de Holendraak daarentegen niet ontvlambaar, waardoor hij geen vuur kan spuwen. Het gif van de Vorstdraak lijkt nog het meest op een bevriezend gas.
Een volwassen Europse draak is groen, rood en zwart van kleur en is zo’n vijftien meter lang en vier tot vijf en halve meter hoog. De Europese draak eet vee (zoals koeien en schapen) en soms mensen (alleen als er echt niks anders te vinden is, omdat mensen zo ontzettend bitter smaken). Met zijn staart, klauwen, hoorns en niet te vergeten zijn vurige adem heeft de Europese draak een stel geduchte wapens.
Een Vorstdraak spuwt geen vuur maar ijskoude lucht, die zijn slachtoffer onmiddellijk in een klomp ijs verandert. Verder heeft hij zijn klauwen, hoorns en staart om zich mee te verdedigen. Een Vorstdraak voedt zich met ijsberen, walrussen, orca’s en reuzeninktvissen. De Vorstdraak is net wat kleiner dan de Europese draak, zo’n dertien meter lang en tussen vier en vijf meter groot.
Een Holendraak huist gewoonlijk meestal in een vijver, een plas of bewoont een vochtig hol vlakbij open water. Hij is (voor een draak) vrij klein – ongeveer tien meter lang en tot twee meter hoog. Hij valt zijn prooi aan met zijn giftanden en door ze te verstikken. Een Holendraak leeft van kleine dieren zoals konijnen. Maar ook herten, loslopend vee of een verdwaald kind lust hij graag.